Централна лаборатория
052 / 647 337

Тестът за хранителна нетолерантност ( съответно към 24, 44  вида храни ) е кръвен тест, чрез който се идентифицират хранителни продукти, към които организмът проявява нетолерантност. Хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна и може да се използва при деца и възрастни.

Около 2% от хората в световен мащаб страдат от хранителни алергии, докато много по-голям брой са предразположени  към симптомите на хранителна нетолерантност. Това са прояви на различни органи и системи в организма, които се изявяват по-късно /до дни/ след прием на определени храни и е много трудно да се установи точно коя храна е „виновна“ за симптомите на хранителна нетолерантност. Oткриване на специфични хранителни антитела, идентифициращи хранителната нетолерантност може да подпомогне лечебно- диетичния процес.

В нормално състояние, антителата се комбинират с протеини и така се елиминират от имунната система. Ако последната е претоварена, тези комплекси се натрупват на места, от където предизвикват типични симптоми на хранителна нетолерантност:

  • дихателна система: ринити, синуити, астма

  • стомашно-чревен тракт: повръщане, коремно подуване, дискомфорт колити, проблеми в контрола на телесното тегло

  • централна нервна система: главоболие, депресии, главоболие, хиперактивност

  • дерматология: екземи, атопични дерматити.

При установяване на хранителна нетолерантност към някоя от тях, следва да я ограничите от менюто си, но също така да не консумирате продукти, в чийто състав тя присъства. Например, ако имате хранителна непоносимост към мая не бива да пиете и бира, и да се храните с различни видове хляб и тестени изделия, в чието приготвяне се ползва мая.

Това е тестът, който няма да ви отговори на въпроса „Аз алергичен ли съм към тази храна?“, но ще насочи вниманието ви към състояния, които, на пръв поглед, нямат връзка с храненето. Това прави изследването надежно, контролирано и медицински обосновано.

Резултатите от теста не поставят окончателна диагноза за хранителна нетолерантност, но могат да се използват като допълнение при провеждане на лечение или само като указание за ограничения в употребата на определени хранителни групи. Като най-удачна се счита употребата му при състояния с нарушен метаболизъм, при които правилната хранителна диета е ключов фактор в борбата с наднорменото тегло.

Нашите лаборатории

Централна лаборатория:

9000 Варна,
ул. "Ген. Столипин" 18

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30
Събота: 08:00 - 12:00

052 / 647 337

Микробиология и манипулационна:

гр. Варна,
ул. "Илинден" 1
МК Хелиос, ет. 1, каб. 1

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30
Събота: 08:00 - 12:00

052 / 647 227

Манипулационна:

гр. Варна,
кв. "Аспарухово",
ул. "Кирил и Методий" 53

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30

052 / 373 353

Манипулационна:

гр. Варна,
ул. "Хр. Смирненски" 3,
ВМ болница, ет. 2, каб. 25

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30

Манипулационна:

гр. Варна,
ул. "Брегалница" 4,

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:00 - 14:00

Последвайте ни