Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

60.00 лв

Обща информация:

Tуморен маркер за карцином на яйчника HE4 принадлежи към семейството на киселите гликопротеин с ниска молекулна маса( 20 – 25 kD), който се експресира от нормалната тъкан на женската полова система – фалопиеви тръби, ендометриум, ендоцервикс, както и в от епитела на респираторния тракт и гърдата . Повишени стойности на HE4 могат да се установят основно при тумор на яйчника. Интересно е, че различните типове овариален карцином експресират в различна степен НЕ4:

  • 100% при ендометриален карцином;
  • 93% при серозен карцином;
  • 50% при “clear cell” карцином.

Също така и при тумори на белия дроб, дебелото черво и гърдата.Редица източници определят HE4 като най-ефективен туморен маркер за диагностика в ранните фази на карцином на яйчника. При комбинирано определяне на СА 125 и HE4 се постига много по-висока диагностична чувствителност, особено в началните стадии на заболяването.

Определяне на HE4 се препоръчва в следните случаи:

  • като допълнителен маркер заедно с СА 125 в хода на диагнозата на тумори на аднексите;
  • при пациентки с обемна формация в малкия таз (кисти на яйчници, доброкачествени новообразоувания на съседни органи);
  • при диагностициран тумор на яйчниците с цел контрол на терапевтичните действия, рецидив или прогресиране на болестта, конктретно при пациентки с епителиален, овариален карцином ;
  • от диференциране на овариален карцином от овариално ендометриозна киста.

*Препоръчително е изследването на туморни маркери да се осъществява в една и съща лаборатория, за да се проследява динамиката на стойностите на маркера.

 


Пробовземане:

Венозна кръв, сутрин на гладно


Ключови думи:

HE 4, карцином на яйчника

Нашите лаборатории

Последвайте ни