Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

14.00 лв

Обща информация:

Бактериалната вагиноза се открива в 10% при жените в репродуктивна възраст (18 – 40 г.). Gardnerella vaginalis може да се изолира при мъжете, чиито партньорки са с рецидивираща бактериална вагиноза. Системното лечение на мъжете обаче не влияе върху разпространението на инфекцията и степента на излекуване при жените. По тази причина, бактериалната вагиноза не се счита за класическа полово предавана инфекция. Gardnerella vaginalis е обитател на влагалището на жената в много ниски концентрации, около 5%, заедно с друга микробна флора. 95% от флората на влагалището се състои от ацидофилни лактобацили, които предпазват влагалището от инфекции. Когато намалеят лактобацилите, се увеличава pH на влагалището и това създава условия за развитието на Gardnerella в големи количества.

Субективните оплаквания при жените представляват – лек сърбеж и дискомфорт във влагалището, течение с неприятна миризма, описвана като миризма на риба и появяваща се често само след полов контакт или менструация. В някои редки случаи, течението е обилно и пенесто, подобно на това на трихомоназата, но липсват възпалителните промени.

Рецидивите при бактериалната вагиноза са чести, затова е добре да има последващи прегледи и по-дълга профилактика. Лечението на мъжете партньори не влияе върху резултата от лечението при жените и риска от рецидиви.

Много често придружава уреаплазма инфекция, затова, при рецидивираща бактериална вагиноза, изледването за микоплазма и уреаплазма трябва да се мисли задължително.

 

ПРОБОВЗЕМАНЕ:


Вагинален секрет 

Поради спецификата на материала се използват конкретни транспортни среди, които осигуряват оптимални условия за диагностика.

 

Ключови думи:


Вагинален секрет, анаеробна флора, Bacterial vaginosis

 

 

Нашите лаборатории

Последвайте ни