Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

19.90 лв

Обща информация:

Campylobacter jejuni и Campylobacter coli се утвърждават като едни от най-често срещаните причинители на гастроентероколити в света.

Кампилобактериозата е стомашно-чревно хранително отравяне, дължащо се на инфекция с бактерии на име campylobacter jejuni. Тя е една от най-честите причини за диария.

Най-често хората се разболяват при прием на замърсени храни и напитки, ядене на недобре сготвено птиче месо, пиене на несварено или непастьоризирано мляко.

Тъй като бактерията живее предимно в птиците, хората могат да се инфектират и при близък контакт с птици. Заразяване от друг човек също е възможно. И двете изискват лоша хигиена.

Инфекциите причинявани от Кампилобактер йеюни се предават главно по хранителен път като източник на кампилобактерната инфекция са птици, животни и продукти от животински произход.

Както при заболяванията, причинени от останалите чревни бактерии, клиничната картина варира от бедсимптомна или с леки симптоми до ясно изразена клинична изява.Инкубационният период е от 3 до 5 дни.По-често кампилобактериозния ентерит протича фебрилно, възможно е с или с всички от изброените симптоми: главоболие, замайване, болки в кръста, миалгия, повръщане. Изпражнениета са воднисти, със зелен цвят, понякога със слуз и кръв

Термофилните кампилобактерии са каталаза и оксидаза положителни, не ферментират или оксидират въглехидрати, не продуцират сяро водород на тройно захарен агар, проявяват толерантност към среди съдържащи глицин и ТТС.

 

Пробовземане:

Фецес

Ключови думи: 

Кампилобактер йеюни (Campylobacter jejuni) фецес

Нашите лаборатории

Последвайте ни