Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

9.50 лв

Обща информация:

Изследването предлага културелно изследване (посявка) за основните бактериални патогени чрез използването на специални и диференциращи хранителни среди, микроскопски препарат и други съвременни методи за диагностика.
Влагалищен секрет се изследва в редица случаи: профилактично през определен период от време, бременност, при оплаквания на жената(сърбеж, парене, секреция, обрив, неприята миризма), преди оперативни намеси и процедури. Най-честите възпалителните заболявания са вулвит(възпаление на външни полови органи), вагинит, цервицит.
Причинителите на възпаления са различни, но най-честите са: гъбички (Candida spp, бактерии (Streptococcus agalactiae, Listeria monocytogenes, Gardnerella vaginalis, Enterobacteriaceae ), паразити(T.vaginalis), вируси(херпес,папилома), микоплазми и хламидии.
В зависимост от оплакванията ви лекуващият лекар назначава вида изследване. При гъбични и бактериални причинители се взима материал с тампон и се донася в лабораторията за микробиологична посявка. При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване е необходимо да се определи чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални, антимикотични), с цел да се подбере най-подходящото лечение за конкретния пациент.Така се гарантира успех от лечението.

Пробовземане:

Материалът се взима от специалист АГ!

Желателно е преди взимане на секрет да не е провеждано антибиотично лечение(поне 7-8 дни), да не се правят вагинални душове и локално лечение поне 48-72 ч.
Не се провежда микробиологично изследване по време на менструация.
Съветва се въздържание от сексуален контакт и уриниране не по-малко от 2ч преди вземане на секрета!
Съобщете за скоро прекарани заболявания, операции или ако имате съмнение, че сте бременна. Своевременен транспорт на пробата !
При съмнение за гонорея се препоръчва даване на цервикален, а не вагинален секрет!
Възможно е причинителя на оплакванията да е друг (вируси, хламидии, микоплазми, трихомони), които не се изолират при този тип изследване. Също така някои интимни гелове, сапуни, спермицидни гелове, дори препарати за вагинално приложение могат да предизвикат сърбеж и дискомфорт.
При някои инфекции се препоръчва и микробиологично изследване на урина паралелно с това на вагинален секрет, поради близката анатомична предразположеност!

Ключови думи:

Влагалищен секрет, Candida spp. , инфекция 

Нашите лаборатории

Последвайте ни