Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

9.50 лв

Обща информация:

Изследване на гърлен секрет се налага в случаи на тонзилит, фарингит, тонзилофарингит, ангина, скарлатина, кандидоза на устна кухина, контактни на инфекциозни заболявания и др Най-чести причинители са S.aureus, S.pneumoniae, H.influenzae, S.pyogenes, Candida и др.

Изследване за наличие на патогенна флората в гърлото, включително и за гъбички. Материал за микробиологичното изследване трябва да се вземе преди началото на антибактериална терапия. При контролно изследване секрет се взема поне 2-3 дни след края на антибиотичния курс. Обикновенно се изработва за два-три дни в зависимост от растежа и вида на микроорганизмите, необходимоста от антибиограма и евнтуалното наличие на гъбички. Важно е да се знае, че в устната кухина винаги има микроорганизми – нормалната флора на човешкия организъм, поради което се налага по-дълга процедура по изолиране на евентуални патогени.

 

Пробовземане:

Гърленият секрет се взима сутрин преди хранене и преди пациентът да е ползвал средства за миене на зъбите,тоалетни води за хигиена на устната кухина,дъвки или медикаменти за гърло.


Материалът се взима със стерилен тампон/спекталета/ внимателно, без да се докосват езика и бузите. С шпатулата се притиска езика, докато се визуализират назофаринкса и тонзилит. Чрез лек натиск се взима секрет от небните дъги. Тампонът се издърпва внимателно навън, без да се докосва устната кухина.


Препоръчително е при по-сериозни състояния,малки деца, преди операция , да се взима от съответния специалист или на място в лабораторията.
Наличието на слюнка и примеси от секрети е признак, че пробата не е взета правилно и не можем да гарантираме за резултата.
Препоръчително е транспортирането до 2 часа. В случаите на забавяне може да бъдат оставени в хладилник на 2-8 °C до 72ч


Ключови думи:

Гърлен секрет, тонзилит, фарингит, ангина, скарлатина, кандидоза

Нашите лаборатории

Последвайте ни