Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

10.00 лв

Обща инфомрация:

Тестът е допълващ клиничния преглед и културелното изследване. Отчита се наличието на специфичен за причинителя антиген, тест с висока чувствителност и специфичност. Резултатът се получава в рамките на 1 час. При положителен резултат лечението може да започне незабавно до излизане на резултата от културелното изследване.
Гонореята(трипер) е полово предавана бактериална инфекция, засягаща голяма част от населението по света. Причинителят е Neisseria gonorrhоeae. Заразяването става предимно по полов път, но не са изключени и други като орален, ректален и контактен механизъм. Инкубационният период на гонореята е от 2 до 14 дни, като повечето оплаквания се проявяват между 4 и 6 ден от заразяването. При голяма част от жените заболяването протича безсимптомно, при други най-честите оплаквания са вагинална секреция, ниска болка в коремната област, болезнен полов акт и уриниране. При мъжете заболяването е предимно симптомно, изразяващо се с пареща болка при уриниране и гнойна секреция от пениса. Макар и рядко, гонореята може да доведе до увреждане на кожата и инфектиране на ставите, ендокардит и менингит при хора с понижен имунитет. При новородени от майки болни от гонорея, се наблюдава заразяване на очите (ophtalmia neonatorum).
При съмнение за гонорея трябва да бъдат изследвани и лекувани двамата партньори. Рисковете при нелечение са възпаление на надсеменниците(епидидимит), простатата(простатит) и уретера. При жените гонореята причинява възпалителна тазова болест(PID). И при двата пола болестта е причина за стерилитет.
Презервативите не дават пълна гаранция при полов контакт с болен. Имунитет не се придобива.


Пробовземане:

От специалист,при съмнение за гонорея, със стерилен сух тампон (до 6 часа). При мъжете е препоръчително сутрин, преди уриниране и без локален тоалет.


Ключови думи:

Гонорея, Neisseria gonorrhоeae, трипер, епидидимит, простатит

Нашите лаборатории

Последвайте ни