Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

9.50 лв

Обща информация:


Изследването включва културелно изследване на специални хранителни среди и условия за идентификация на причинителя. 
Гонореята(трипер) е полово предавана бактериална инфекция, засягаща голяма част от населението по света. Причинителят е Neisseria gonorrhоeae. Заразяването става предимно по полов път, но не са изключени и други като орален, ректален и контактен механизъм. Инкубационният период на гонореята е от 2 до 14 дни, като повечето оплаквания се проявяват между 4 и 6 ден от заразяването. При голяма част от жените заболяването протича безсимптомно, при други най-честите оплаквания са вагинална секреция, ниска болка в коремната област, болезнен полов акт и уриниране. При мъжете заболяването е предимно симптомно, изразяващо се с пареща болка при уриниране и гнойна секреция от пениса.Макар и рядко, гонореята може да доведе до увреждане на кожата и инфектиране на ставите, ендокардит и менингит при хора с понижен имунитет. При новородени от майки болни от гонорея, се наблюдава заразяване на очите (ophtalmia neonatorum).
При съмнение за гонорея трябва да бъдат изследвани и лекувани двамата партньори. Рисковете при нелечение са възпаление на надсеменниците (епидидимит), простатата (простатит) и уретера. При жените гонореята причинява възпалителна тазова болест(PID). И при двата пола болестта е причина за стерилитет.
Презервативите не дават пълна гаранция при полов контакт с болен. Имунитет не се придобива.


Пробовземане:

От специалист, при съмнение за гонорея, със стерилен сух тампон (до 6 часа).При мъжете е препоръчително сутрин, преди уриниране и без локален тоалет. При взимане в транспортна среда, материалът може да бъде доставен 24-48 ч.


Ключови думи:

Гонорея, Neisseria gonorrhоeae, стерилитет, простатит, полово предавана инфекция, трипер

Нашите лаборатории

Последвайте ни