Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

16.50 лв

Обща информация:

Серологична диагностика за антитела към Варицела зостер вирус. Именно високите титри на VZV Ig M имат потвърдителен диагнозата характер, наред с клиничната симптоматика.

Варицелният вирус е причинителят на две различни заболявания. Първото е варицела (лещенка, varicella – остра вирусна висококонтагиозна болест, протичаща с характерен сърбящ везикуловен обрив) предимно в детска възраст. Дължи се на първата среща на организма с вируса и лисващата имунна защита при децата.Заболяването протича сравнително леко , с изключение на деца под 1 г и възрастни над 20г.
Трябва да се обърне внимание на бременни жени (заболели) в първи триместър, че вирусът може да е причина за аборт по медицински показания!
Второто заболяване причинено от вируса се нарича херпес зостер (Herpes-Zoster,Shingles). Той се развива локално (по хода на кожни дерматоми, лицев нерв) в резултат на реактивация на вируса в резултат на стрес, други заболявания. В клиничен аспект при него има значение жестоката болка и честите постзостерни усложнения като невралгия, парализи (често при n.facialis),увреждане на зрението и слуха. Причината е ,че вирусът разрушава нервите при транспортирането си. Херпес зостер по време на бременност не е показание за аборт.Наложително е спешно лечение.

Съществува ваксина в много страни приложима в детска възраст(не в България) и на пациенти след 60г.

 

Пробовземане:

Венозна кръв


Ключови думи:

 

Варицела зостер (Varicella zoster) IgM

Нашите лаборатории

Последвайте ни