Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

25.00 лв

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Серологична диагностика за антитела Ig G в случаи,когато пациент иска да знае дали е прекарал инфекцията в детска възраст, бременни в контакт с болно от варицела дете, при пациенти със съмнение за херпес зостер.
Серологична диагностика за антитела към Варицела зостер вирус. Именно високите титри на VZV Ig M имат потвърдителен диагнозата характер, наред с клиничната симптоматика.

Варицелният вирус е причинителят на две различни заболявания. Първото е варицела (лещенка, varicella – остра вирусна висококонтагиозна болест, протичаща с характерен сърбящ везикуловен обрив) предимно в детска възраст. Дължи се на първата среща на организма с вируса и лисващата имунна защита при децата. Заболяването протича сравнително леко , с изключение на деца под 1 г и възрастни над 20г.

 

Трябва да се обърне внимание на бременни жени(заболели) в първи триместър, че вирусът може да е причина за аборт по медицински показания!
Второто заболяване причинено от вируса се нарича херпес зостер(Herpes-Zoster,Shingles). Той се развива локално (по хода на кожни дерматоми, лицев нерв) в резултат на реактивация на вируса в резултат на стрес, други заболявания. В клиничен аспект при него има значение жестоката болка и честите постзостерни усложнения като невралгия, парализи (често при n.facialis),увреждане на зрението и слуха. Причината е, че вирусът разрушава нервите при транспортирането си. Херпес зостер по време на бременност не е показание за аборт. Наложително е спешно лечение.
Съществува ваксина в много страни приложима в детска възраст (не в България) и на пациенти след 60г.

 

ПРОБОВЗЕМАНЕ:

Венозна кръв

 

Ключови думи:

Варицела зостер (Varicella zoster) IgM, IgG

Нашите лаборатории

Последвайте ни