Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

4.80 лв

Обща информация:

 Rapid plasma reagin (RPR) е скринингов тест за наличие на антитела в серума на пациент със съмнение за инфекция с Treponema pallidum( сифилис).Това е един от основните нетрепонемни тестове. Необходимо е да се отбележи, че негативният резултат отразява състоянието на организма в момента на теста, антитела може да не се установят седмици след контакт със заболяването. Това налага многократното изследване на тези с висок риск. При адекватно лечение RPR теста се негативизира до 3 години. Затова стойностите му са маркер за активна /нелекувана/, реинфекция или минала инфекция /нисък титър/.
Treponema pallidum hemagglutination assay (TPHA,TPPA) e тест за детекция и титрация (при лечение) на причинителя на сифилис. Това е специфичен трепонемен тест , индициращ инфекция, потвърждаващ след RPR. Остава положителен години след лечение на сифилис.
Сифилисът е сексуално преносимо заболяване, причинявано от спирохетата Treponema pallidum. Нарича се още "Големият имитатор", тъй като се проявява с много различни симптоми, които често наподобяват симптомите на други болести. Заразяването се осъществява при попадане на бактериите върху лигавица или през наранена кожа.Основният път на предаване е полов- чрез орален, анален, вагинален полов акт. Съществува вроден сифилис от болна майка към плода през периода на бременността.Твърде рядко са възможни и други начини на заразяване: общи принадлежности, кръвни продукти.
Заболяването протича през няколко стадия.Инкубационния период е средно 26 дни.
Първият симптом на първичния сифилис най-често е малка, кръгла, твърда язва, наречена твърд шанкър, на мястото на навлизане на бактериите в тялото. Появява се обикновено на пениса, вулвата или влагалището, но може да се появи и на шията, езика, устните или друга част от тялото. По принцип има само един твърд шанкър, но е възможно и наличието на два или повече. Лимфните възли в съседство често са увеличени. Твърдият шанкър се появява от 9 и 90 дни след заразяването (средно 21 дни).
Твърдият шанкър най-често е безболезнен, възможно е да се появи във вътрешността на тялото и изчезва за около 3 до 6 седмици дори и без лечение. Поради тези причини първичният сифилис може да не бъде открит и лекуван и инфекцията да премине в следващата фаза.
Вторичен сифилис – системна фаза на инфекцията с бледата спирохета.Вторичният сифилис обикновено се проявява като несърбящ кожен обрив - груби, червени или червено кафяви петънца. Обривът избива най-често по дланите на ръце и ходилата на краката, но може да е разпространен по цялото тяло или само в определени области.Симптомите могат да бъдат различно изразени - от леки до много тежки. Язвите на вторичния сифилис съдържат много бактерии и са силно заразни!!!
Други симптоми , които изпитват пациентите са : умора, главоболие, увеличени лимфни възли, болки в гърлото, загуба на тегло, ставни болки.
Латентната (скрита) фаза на сифилиса започва, когато симптомите на вторичния сифилис отминат.
Ранният латентен сифилис се характеризира с леко изразени или липсващи симптоми. В този стадий на болестта, заразоносителят все още може да предаде инфекцията на своя сексуален партньор.
По време на късния латентен сифилис инфекцията е подтисната и риска за заразяване на сексуалния партньор е много нисък или отсъства. Въпреки това, ако латентният сифилис не се лекува болестта преминава в най-сериозната фаза на заболяването - третичен сифилис.
Третичен сифилис (Невро сифилис) -в тази фаза бактериите увреждат различни части на тялото сърцето, очите, мозъка, нервната система, костите, ставите и др. Тези тежки усложнения се развиват в продължение на години и дори десетилетия след фазата на първичния сифилис.Характерни са т.нар.гумозни лезии(сифилистични гуми). Големината им достига размерите на яйце, като кожата над тях изглежда нормална и лезиите са подвижни спрямо околните тъкани.В течение на времето нарастват, образуват фистула, от която изтича материя от гной и кръв.
Късният сифилис води до нарушения в мисловната дейност, слепота, глухота, загуба на паметта и други неврологични проблеми, сърдечно увреждане и смърт. Късният невросифилис (мозъчно или гръбначномозъчно увреждане) е един от най-тежките признаци на тази фаза.
Скрининг за сифилис се провежда в следните случаи:

  • при съмнение или лечение за друго сексуално-преносимо заболяване
  • бременност (първи ,трети триместър)
  • пациенти с повече от един партньор за последните 6 месеца
  • пациенти с HIV
  • пациенти били в контакт с болни от сифилис или техни матеиали(кръв)

Предпазването от сифилис се осъществява чрез редовни прегледи, моногамни и дълготрайни връзки, в които и двамата партньори са провели тест за сифилис.Използването на презервативи предпазва само ако е покрита цялата лигавица и не във всички случаи. Важно!!! Редовните изследвания и лечението на раничките в ранния етап на сифилис са важен превантивен метод за заболяването.

Пробовземане:


Венозна кръв

Ключови думи:

Сифилис, Syphilis, Wass, RPR, TPHA

Нашите лаборатории

Лаборатория и централна манипулационна:

9000 Варна,
ул. "Ген. Столипин" 18

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30
Събота: 08:00 - 12:00

052 / 647 337

Микробиология и манипулационна:

гр. Варна,
ул. "Илинден" 1
МК Хелиос, ет. 1, каб. 1

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30
Събота: 08:00 - 12:00

052 / 647 227

Манипулационна:

гр. Варна,
кв. "Аспарухово",
ул. "Кирил и Методий" 53

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30

052 / 373 353

Манипулационна:

гр. Варна,
ул. "Хр. Смирненски" 3,
ВМ болница, ет. 2, каб. 25

Работно време:

Понеделник - Петък:
07:30 - 18:30

Последвайте ни