Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

14.50 лв

Обща информация:


Имуноглобулин IgE играе важна роля в медиирането на атопични реакции, които се появяват когато чувствителни индивиди са изложени на алергени.
По-голямата част от IgE молекули в серума се свързва с повърхността на специфични клетки (мастоцити и базофилни гранулоцити). Взаимодействието на алергени с клетъчносвързан алергенспецифичен IgE води до това, че тези клетки освобождават хистамини и други вазоактивни вещества. По този начин се откючва алергична реакция. Приблизително 50% от хората с алергичен ринит или астма имат повишени нива на IgE . Съществува обаче, голям брой хора с алергия и повишени нива на IgE към специфични алергени, които имат нормални нива на общия IgE. Проучванията показват, че нивата на общия IgE често са повишени при пациенти с атопичен дерматит и концентрацията на IgE корелира с тежестта на екземата.
Нивото на общия IgE може да бъде повишен при пациенти с паразитни инфекции, алергичен бронхопулмонална аспергилоза, или имунодефицит.
При всички случаи на съмнение за алергия, астма, паразитно заболяване,екзема.
След установяване на повишени нива на IgE се търси антиген специфични IgE(панели за различни алергени), при съмнение за астма (еозинофилен катионен протеин) или паразитоза.


Пробовземане:


Венозна кръв

Ключови думи:


Имуноглобулин IgE

Нашите лаборатории

Последвайте ни