Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

35.00 лв

Обща информация:

Дава информация за стойностите на АМХ. АМХ демонстрира редица предимства пред останалите маркери, които се изследват за оценка на яйчниковия резерв. Най-главното е, че той е независим от хипоталамо-хипофизната регулация, затова може да се изследва независимо от фазата на менструалния цикъл и неговото понижение може да изпреварва промяната в другите показатели.
АМХ е гликопротеинов растежен фактор. Произвежда се от гранулозните клетки на ранно зреещите яйчникови фоликули при жените и предимно от Сертолиевите клетки при мъжете. Броя на най-ранните фоликули при жените в даден момент, представлява яйчниковия резерв. При раждане нивата на АМХ са по-високи при момичетата, с леко нарастване от втората до четвъртата година, след което относително стабилното му ниво в млада възраст постепенно намалява като белег на изчерпване на овариалната (яйчниковата) функция. В менопаузата този хормон не се открива. Спадът му предшества промяната в другите маркери за яйчников резерв като ФСХ и Инхибин B.

Стойностите на АМХ в отделните периоди на месечния цикъл остават непроменени. Нивата му не се повлияват от хормоналните промени при бременност. Не се повлиява от контрацептиви.

Пробовземане:

Венозна кръв, сутрин на гладно


Ключови думи:

АМХ, Анти-Мюлеров хормон

Нашите лаборатории

Последвайте ни