Централна лаборатория
052 / 647 337

Изберете език:

22.00 лв

Обща информация:


Β-Cross Laps (β-СТх) – маркер за костно разграждане.

Beta - Cross Laps е белтъчен фрагмент, който се образува в резултат на деградацията на колаген I- тип и се използва като маркер за костна резорбция.Той е един от показателите, които се проследяват при провеждане на антирезорбтивната терапия ( с бифосфонати и хормонозаместителна терапия) при постменопаузални жени, лекувани за остеопороза.

Повече от 90% от органичния костен матрикс е съставен от колаген от тип І, синтезиран в костта. Този матрикс е подложен на един непрекъснат и добре регулиран процес на изграждане (формиране) и разграждане (резорбция). По време на нормалния костен метаболизъм, зрелия колаген тип I се разгражда, малки фрагменти от него постъпват в кръвта и се излъчват през бъбрека.

При физиологично или патологично усилена костна резорбция (в напреднала възраст или в резултат на остеопороза), колаген тип I се разгражда по-интензивно и съответно на това нарастват нивата на колагеновите фрагменти в кръвта. Измерването на тези фрагменти е маркер за костна резорбция, т.е. маркер за оценка активността на остеокластите.


Пробовземане:


Венозна кръв, сутрин на гладно


Ключови думи:


Β-Cross Laps

 

Нашите лаборатории

Последвайте ни